Karl Johansgatan 1-3, Göteborg

Fri entré

 

SJÖFARTSMUSEET AKVARIET
28-29 november, 2014

FREDAG 28 november

 

LÖRDAG 28 november

 

Lyssna på vatten - Presentation av medverkande konstnärer

Ljudkonstnären Richard Widerberg introducerar ljudkonst, fältinspelningar och musik som skapats och inspirerats av ljudet av vatten. Du kan lyssna till verk av konstnärerna Annea Lockwood, Bernhard Parmegiani, Chris Watson, Jana Winderen, Richard Widerberg och Helena Persson. Verken spelas upp i hörlurar och du kan lyssna hela dagen. Spännande ljudupplevelser utlovas.

 

Vad händer med livet i Västerhavet och hur kan man bevara det?

Programmet inleds med två kortfilmer om främmande arter och havsförsurning. Forskarna Åsa Strand och Sam Dupont presenterar sin forskning och samtalar om miljöåtgärder samt svarar på publikens frågor. Filmerna är producerade av Jonas Stenström inom ett projekt vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper. Syftet är att visa upp Västerhavets liv, diskutera förändringar och åtgärder för att bevara Västerhavets liv. Marinbiologer från Lovéncentret turnerar under november i Västra Götaland.


Plats: Föreläsningssalen, plan 2.
Seminarie: kan förbokas.

 

Klappa Havet

Vad äter sjöstjärnor? Hur känns en sjöborre? Och varför klär vissa krabbor ut sig? Vid Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.

Visningen genomförs av en av de marinbiologer som arbetar på Akvariet. För barn från 4 år

 

Plats: Klapptanken i Akvariet

 

Fiskdamm

Förvandlas till fiskare och testa fiskelyckan på det stormande havet. Åtnjut sedan fångsten tillsammans med de andra fiskarna under en film.

 

Plats: Akvariet

 

Hav, liv och död

Vad är det havet ger och vad är det havet tar? Vi reser genom att lyssna och vi kommer inte alltid att veta var vi är. Det är mörkt, men också varmt och mjukt. Vi kommer att påminnas om att vi har en kropp med armar och ben. Den kroppen kommer vi att bädda om. Vi kommer att tala om havet.

Vi kommer tala om liv och död. Vi kommer att tala om varför vi talar om just det. För någon kanske det handlar om glädje och för andra om sorg. Det är därför som vi talar tillsammans. Vi gör det här ihop.

Genom att ligga och bli dragen på en filt, lyssna på ett ljudspår och samtala i grupp kommer vi att dela gemensamma och individuella erfarenheter kring viktiga och kanske svåra frågor. En upplevelsebaserad ljudresa med scenkonstkollektivet MOLD: Fredrika Byman Moberg och Soledad Howe, koreografer/dansare, Johan Rödström, scenograf/ljussättare, Frida Sandström, text/koncept och Thomas Björkdal, ljudkomposition.


För barn 5 -12 år, längd: 40 min.

Förboka gärna plats för ditt barn. Kom minst 5 min innan er starttid. Insläpp av tre personer åt gången, starttider:

13.00, 13.15, 13.30, 13.45, 14.00, 14.15, 14.30, 14.45,15.00, 15.30 och 15.45.

 

Plats: Minneshallen, plan 2

 

Kortfilmsprogram i Akvariet

First fish (14 min) av Veronika Gottlichova (Tjeckien) En gammal fiskare sitter vid havet och fiskar. Fiskarna han får upp symboliserar minnen från hans barndom. På en strand bor en flicka som har svårt att hitta tillbaka till sina minnen. Hon drömmer istället om framtiden. En dag fångar mannen en fisk med ett minne som inte tillhör honom och han och flickans väg korsas.

Boom Boom fisher daughter (8 min) av Ivan Maximov (Ryssland)

I en by vid havet, bebodd av djur och människoliknande varelser med udda, långa näsor, utför en ensam fiskare sina dagliga aktiviteter. En liten bit bort är några ägg i en korg på väg att kläckas. En historia om sökandet efter en bortappad förälder.


Plats: Akvariet

 

Mother bitch – historien om ett räddningsförsök av en tretusen år gammal sjögräsäng, artens betydelse för miljön och hotade framtid i världshaven.

 

Konstnären Elin Wikström berättar om och visar bilder från ett vetenskapligt experiment hon utfört i Åbo skärgård tillsammans med marinbiologer där sjögrässticklingar skördats från en frodig sjögräsäng och planterats på ett ställe där arten försvunnit. Undervattensplanteringen gestaltades med att motsvarande mängd nyplanterade krukväxt-sticklingar ställdes ut offentligt på land tillsammans med donatorernas berättelser om växterna. Experimentet var konsnärens bidrag till konstuställningen Contemporary Art Archipelago i Åbo skärgård. Besökare till dagens presentation bjuds in att delta i experimentets fortsättning genom att ta med sig två krukväxtsticklingar i vatten i en plastpåse. Eduardo Infantes som forskar på Ålgräs, som är den vanligaste sjögräsarten i Sverige, berättar om sin forskning vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper och samtalar med Elin om deras arbete.

Elin medverkar även under fredagen se s. 25 och s. 32.

Plats: Föreläsningssalen. Seminarie: kan förbokas.

 

Fem minuter fisk

En av marinbiologerna som arbetar i Akvariet berättar kort om några fiskar i Akvariet.

Plats: Akvariet

 

En folkrättskonflikt på havet.
Ett samtal om fiske under attack utanför Gazaremsan. Fiske är traditionellt en betydelsefull näring på Gazaremsan.
 

2006 beräknades mer än 30 000 personer få sin huvudsakliga försörjning därifrån. Dessutom gav fångsten ett viktigt bidrag till områdets livsmedelsförsörjning. Sedan den israeliska och egyptiska blockaden inleddes i juni 2007 är denna näring hårt trängd. Israeliska marinen patrullerar de palestinska farvatten och har under dessa sju år begränsat fisket till en kustnära och fiskfattig zon vars yttre gräns varierat mellan tre och sex nautiska mil från kusten.

 

Medverkande: Charlie Andreasson, svensk sjöman och före detta fiskare har nyss kommit hem från en ettårig vistelse som människorättsaktivist på Gazaremsan. Han tillbringade mycket tid bland områdets fiskare, både på land och till sjöss. I ett samtal med Staffan Granér berättar han om dessa erfarenheter. Staffan Granér är en ekonomi-historiker vars forskning och undervisning har en slagsida mot miljö- och knappa naturresurser. På sin fritid är han också mediesamordnare för Ship to Gaza Sverige.


Plats: Föreläsningssalen.
Seminarie: kan förbokas.

 

Informationstorget är öppet

Informationstorget är bemannat 11.00-12.00, 15.00-15.30 samt 16.15-17.00

Plats: Vid hamntavlan, plan 3

 

Visning av utställningen Hej Fisk!

Fisket har under lång tid varit viktigt för människors försörjning och inneburit nära kontakt med havet. Men en stor del av fisket har blivit alltmer industrialiserat med utfiskning och miljöförstöring som följd. Med en utställning i serieformat tar vi ett nytt grepp kring tema havsmiljö och djupdyker bland trålning, miljöhot, matlagning och sillpruttar. Välkommen på en visning i utställningen av en av Sjöfartsmuseets pedagoger.

Plats: Plan 2

 

Om du var en fisk

Hur skulle du se ut om du var en fisk? Har du lång eller kort fena, är du platt eller rund, har långa tänder eller saknar du mun? Rita dig själv som fisk. Tillsammans bildar vi ett hav fullt av fantastiska och oväntade fiskar. Workshop för barn från 4 år. Drop in.

 

Plats: Studion, plan 3

 

Sagoläsning

Lyssna på spännande historier från havets vilda vågor. Hör Anna Mattisson berätta om livet på piratskeppen, kaninen som åkte till stranden och Plupp och hans flotte. För barn 3-6 år. Drop in.

 

Plats: OBS ny plats Vår Hamn

 

Strömmar av plast

Inleds med visning av filmen Strömmar av Plast - Västerhavets dilemma. Korta föreläsningar och samtal med:

Thomas Pettersson, inst. för Bygg- och miljöteknik, Chalmers bedriver forskning inom dricksvattenförsörjning, bl.a. om föroreningar från stad och land som släpps ut i sjöar och hav. Vilken påverkan och vilka risker medför det för havet som biotop och dricksvattenkälla?

Martin Hassellöv, Department of Chemistry & Molecular Biology arbetar bland annat med att kartlägga förekomst av mikroskräp i den fria vattenmassan. Han kommer att tala om omfattningen av plast i oceanerna och våra kustnära vatten.

Bethanie Carney Almroth, Institutionen för biologi

och miljövetenskap, forskar på kopplingen mellan mikroplaster-fisk, och mikroskräpets väg till våra tallrikar.

Moderator Björn Källström, Enhetschef Akvariet på Sjöfartsmuseet.

 

Plats: Föreläsningssalen, plan 2

 

 

11:00 -

11:30

12:00 -
13:00

12:00 - 12:45

13:00 -
16:30

13:00 - 13:25

13:15 -
14:00

12:15 - 13:00

13:30

14:15 -
15:00

14:15 -
15:00

14:30 -
16:30

15:00 -
15:30

15:30 -
16:15

11:00 -
17:00

En morgon i Fiskhamnen

Ett besök i fiskhamnen. Vi tittar på dagens fångst och pratar om fisk, fiskerinäring och havsmiljö. Vi avslutar på museet där vi upptäcker djuren i Akvariet och gör nedslag i fiskets historia. Varm klädsel rekommenderas. Samling vid Sjöfartsmuseets entré för gemensam promenad till hamnen. Visningen genomförs av Ninna Boberg, pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet.

 

Hav, liv och död

Vad är det havet ger och vad är det havet tar?

Vi reser genom att lyssna och vi kommer inte alltid att veta var vi är. Det är mörkt, men också varmt och mjukt Vi kommer att påminnas om att vi har en kropp med armar och ben. Den kroppen kommer vi att bädda om. Vi kommer att tala om havet. Vi kommer tala om liv och död. Vi kommer att tala om varför vi talar om just det. För någon kanske det handlar om glädje, och för andra om sorg

Det är därför som vi talar tillsammans

Vi gör det här ihop genom att ligga och bli dragen på en filt, lyssna på ett ljudspår och samtala i grupp kommer vi att dela gemensamma och individuella erfarenheter kring viktiga och kanske svåra frågor.

En upplevelsebaserad ljudresa med scenkonstkollektivet MOLD: Fredrika Byman Moberg och Soledad Howe, koreografer/dansare, Johan Rödström, scenograf/ljussättare, Frida Sandström, text/koncept och Thomas Björkdal, ljudkomposition.

Lyssna/prata - delande av erfarenhet - upplevelse


För barn 5 -12 år, längd: 40 min

Endast förbokade skolgrupper.

Plats: Minneshallen, plan 2

 

Invigning av Voices from the Waters 2014

Medverkande: Diana Ross Khumbongmayum och George Kutty Luckose från Bangalore Film Society som skapade den resande filmfestivalen Voices from the Waters, Karin Dalborg från Nätverkstan Kultur. Björn Källström och Linda Noreen Sjöfartsmuseet Akvariet, Nancy-Anne Delaney Folkets Bio Göteborg, Hagabion, Elin Tollbom från Lerums kommun som är en av de fem kommuner där festivalen äger rum samt Anders T Carlsson från Voices from the Waters och alla festivalens medarbetare samt medverkande konstnärer och filmare och representanter från medverkande organisationer.

Plats: Vid hamntavlan, plan 3Hållbar lunch

Hållbar mat är mat som inte förstör oss eller vår miljö. Ladda upp för festivalen med en sillflundra-smörgås på grovt rågbröd med goda tilllbehör. Smörgåsen serveras av Bea Hultfeldt, hållbar gastronom.


Plats: Plan 3

 

Måla Havet

Är havet blått eller grått, grönt och skönt eller alldeles alldeles mörkt och murrigt. Havet kan vara på massa olika vis. Kom och måla ditt hav. Ta med dig teckningen hem eller låt den vara kvar och pryda museet under festivalen. Workshop med Sanna Larsson, konstpedagog. För barn från 4 år. Drop-in.

 

Plats: Studion, plan 3

 

Var ska fisken vi äter komma ifrån?

Idag är den största delen av den fisk vi äter importerad. Var ska vi i Sverige få vår fisk ifrån? Hur tar vi ansvar för vår egen konsumtion? Vilka ekologiskt och etiskt acceptabla möjligheter finns? Ett samtal om vilken fisk vi ska äta i framtiden och var den bör komma ifrån.


Inleds med visning av filmen: Vet du vad din middag åt till frukost? (7 min) som är producerad av Naturskyddsföreningen.


Medverkande:

Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Sara Hornborg, Miljö och Uthållig Produktion, Institutet för Livsmedel och Bioteknik (SIK). Björn Lindblad, Sveriges Fiskares Riksförbund och Swedish Pelagic Federation PO. Moderator Björn Källström, enhetschef Sjöfartsmuseet Akvariet.


Plats: Föreläsningssalen, plan 2.
Seminarie: kan förbokas.

 

Informationstorget är öppet.

Verksamheter som Havsmiljöinstitutet, Naturskyddsföreningen, Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad, och Sven Lovén centrum för marina vetenskaper. Kommunernas Internationella Miljöorganisation, Nätverkstan, mfl finns på plats för att berätta om sitt miljöarbete och samtala med besökare utifrån deras frågor. Informationstorget är bemannat från 12.00-13.00, 15.00-15.30 samt 16.15-17.00

Plats: Vid hamntavlan, plan 3

 

Hajar, kärnkraftverk och det politiska nyspråket

Jonas Gren läser dikt som utgår från människors försök att kontrollera det vilda och från de politiska partiernas visioner om framtiden, individualismen, djuren och marknaden.

 

Plats: Läsrummet Gripsholm, plan 3

 

Lyssna på vatten - Presentation av medverkande konstnärer

Ljudkonstnären Richard Widerberg introducerar ljudkonst, fältinspelningar och musik som skapats och inspirerats av ljudet av vatten. Du kan lyssna till verk av konstnärerna Annea Lockwood, Bernhard Parmegiani, Chris Watson, Jana Winderen, Richard Widerberg och Helena Persson. Verken spelas upp i hörlurar och du kan lyssna hela dagen. Spännande ljudupplevelser utlovas.

Plats: Läsrummet Gripsholm, plan 3

 

Hur mår havet?

Konstnären Dorota Lukianska presenterar sin installation Transitoriness 2012 som består av fyra arkivboxar, videoprojektionen State of the Sea och ett fotoalbum.


Plats: Rummet med skeppsmodeller, plan 3

 

Presentation av insamlingsstationen för krukväxtsticklingar.
Konstnären Elin Wikströms presenterar sitt marinbiologiska experiment med att rädda en sjögräsäng i Östersjön. Elin föreläser även och samtalar med forskaren Eduardo Infantes på lördagen.

 

06:45 - 08:45

09:00 - 14:00

12:00 - 12:15

12:00 - 13:00

13:00 - 15:00

13:15 - 15:00

12:00 - 17:00

15:45

15:30 - 15:45

16:00 - 16:15

16:30 - 16:45