KINO - mötesplats, Quiz och middag

Mellan 17.00 - 19.00 kommer Kino vara det rätta stället. Här kan du ta dig en bit mat till fina bitar från DJ Love Karlsson och Cha Blasco testa dina havskunskaper i ett quiz på festivalens tema.

 

17:00 -19:00

KINO BAR ( Vid Hagabion)
28 & 29 november, 2014

Linnégatan 21, Göteborg

Fri Entré

 

 

 

 

HAGABION
28-29 november, 2014

FREDAG 28 november

 

Kortfilmspaket (117 min)

 

Dam’ned (1 h 12 min)

En gång fanns det en mamma… (8 min)

 

SHAR… The No-Man’s Island (1 h 28 min)

SALONG 3

 

19:00

21:00

UTGÅR!

19:00

Haleema (17 min)

Elemental (1 h 33 min)

 

Fish ‘R‘ Us (58 min)

Between sky and earth, battle for the wetlands (59 min)

 

21:00

SALONG 2

 

LÖRDAG 29 november

 

Kortfilmspaket (117 min)

 

Fundo (9 min)

Dammed (1 h 3 min)

 

 

 

' Kortfilmspaket:

 • Piccola storia di mare
 • Treasures of the Seas
 • ¿Que Pasa Perico? (What’s up Mahi-Mahi?)
 • The flocking: Coal-Aid Movisode
 • First Fish
 • Boom, boom fisher daughter
 • En gång fanns det en mamma…
 • Fundo
 • Haleema
 • Stilles Wasser
 • Our Deepest Waters

 

SALONG 3

 

19:00

Oceanminded (27 min)

Sandgrains (58 min)

 

Piccola storia di mare (8 min)

Revolution (1 h 37 min)21:00

SALONG 2

 

PRESENTATION AV FILMER:

Between sky and earth, battle for the wetlands 59 min

1976 lades grunden för det som skulle bli den största turistanläggningen på den Iberiska halvön. 64000 lägenheter skulle byggas på de sista våtmarkerna i norra Katalonien. I den här dokumentären får vi följa en grupp unga aktivister som vågade tro på idén om att bevara det unika landskapet.

Regi: Tono Folguera, Spanien Tal: katalan, spanska Text: engelska

 

Dammed 1 h 3 min

Över 11 miljoner människor har fördrivits från sina hem i Indien på grund av dammbyggen. Nu hotar ytterligare två dammbyggen att tvinga 250 000 människor på flykt. Medans företagen gör enorma vinster så blir de fattigaste av de fattiga hemlösa i sviterna av dammbyggena.

Regi: Kavita Bahl och Nandan Saxena, Indien Tal: hindi Text: engelska

 

Elemental 1 h 33 min

Elemental berättar historien om tre individer förenade av sin relation till naturen. I filmen får vi följa deras konfrontation med några av vår tids största ekologiska utmaningar.

Regi: Emmanuel Vaughan och Gayatri Roshan, USA Tal: engelska

 

Fish ‘R‘ Us 58 min

I byn Piaski lever de flesta familjerna av fiske. Fascinationen för havet och havsliv förs vidare från far till son. Till slut kommer dagen då sönerna vill klara sig på egen hand.

Regi: Maciej Glowinski, Polen Tal: polska Text: engelska

 

Revolution 1 h 37 min

Revolution är en film om att förändra världen, att ta ställning och kämpa för det man tror på. Vi får följa Rob Stewart, mannen bakom filmen Sharkwater, när han tillsammans med experter undersöker hur evolutionen kan hjälpa oss lösa några av våra nuvarande och framtida miljöproblem. Revolution är uppseendeväckande, vacker och provocerande film som har vunnit flera priser vid internationella filmfestivaler.

 

Regi: Rob Stewart, Kanada Tal: engelska

 

Sandgrains 58 min

Sandgrains är Gabriel Manriques dokumentärfilm om Zé som lämnat sin hemby för ett bättre liv i Sverige. Han återvänder efter många år till Kap Verde för att upptäcka att livet i byn inte är sig likt. Situationen för fiskare är katastrofal och de måste därför hitta nya sätt att försörja sig. Sandgrains tar med oss på en resa från politiska beslut i EU-parlamentet till en liten fiskeby på Kap Verde.Vi får se hur globalt fiske kan påverka den småskaliga fiskaren och förändra samhället de lever i.

Regi: Gabriel Manrique och Jordie Montevecchi, Sverige Tal: svenska och

portugisiska Text: engelska

 

Dam’ned (1 h 12 min)

Adivasis är en minoritetsgrupp utspridda i de sydöstra delarna av Indien. Deras samhällen hotas av att regeringen har tagit beslutet att bygga en damm som skulle komma att dränka 631 kvadratkilometer mark och 300 byar. Polavaramdammen tvingar 200 000 människor på flykt.

 

Regi: Saraswat Kavula, Indien

Tal: hindi

Text: engelska

 

Boom, boom fisher daughter 8 min

I en by vid havet, bebodd av djur och människoliknande varelser med udda, långa näsor, utför en ensam fiskare sina dagliga sysslor. En liten bit bort är några ägg i en korg på väg att kläckas. En historia om sökandet efter en borttappad förälder

 

Regi: Ivan Maximov, Ryssland Tal: inget tal

 

En gång fanns det en mamma… 8 min

En liten familj i Ryssland blir slukade av en monsterfisk, men mamman i familjen styr upp situationen.

 

Regi: Anna Artemyeva, Ryssland Tal: ryska Text: engelska

 

 

First Fish 14 min

En gammal fiskare sitter vid havet och fiskar. Fiskarna han får upp symboliserar minnen från hans barndom. På en strand bor en flicka som har svårt att hitta tillbaka till sina minnen. Hon drömmer istället om framtiden. En dag fångar mannen en fisk med ett minne som inte tillhör honom och hans och flickans vägar korsas.

 

Regi: Veronika Gottlichova, Tjeckien Tal: Inget tal

 

Fundo Förfilm 9 min

En platspåses färd genom tiden. På land, i luften och på havet.

 

Regi: Yannet Briggiler Tal: inget tal

 

 

Haleema Förfilm 17 min

I Sudans ökens tryckande hetta följer vi en gravid mamma och hennes två barn på jakt efter vatten och flykt från Janjaweed-milisen. När sonen blir för utmattad skickar mamman iväg sin dotter Haleema för att söka efter vatten. Det är en farlig resa full av hopp och förtvivlan på samma gång.

 

Regi: Boris Schaarschmidt, Tyskland Tal: arabiska Text: engelska

 

 

Oceanminded Förfilm 27 min

Följ fridykaren Hanli Prinsloo på en roadtrip, längs kusten i Sydafrika och Mocambique, när hon dyker med några av havets häftigaste djur. Samtidigt är hon passionerat engagerad i frågan om hur vi ska ta hand om våra hav.

 

Regi: Emil Sergel, Sverige Tal: engelska

 

Our Deepest Waters: Exploring Marine National Monuments in the Remote Reaches of the Pacific 20 min

Det finns en del av havet där himlen är full av sjöfåglar, där sköldpaddor häckar på öde stränder och vattnet är fullt av hajar och aktiva vulkaner. Dessa vilda och avlägsna platser är skyddade som nationella marina monument. Följ med långt ut i Stilla havet och få inblick i otroliga ekosystem, från små atoller till djuphavsgravar.

 

Regi: Stephani Gordon, USA Tal: engelska

 

Piccola storia di mare Förfilm 8 min

Pino är en gammal och sjuk fiskare som inte varit utomhus på väldigt länge. En dag får han besök av en vän som ger honom en fisk. När Pino rensar fisken hittar han bland inälvorna en liten fisk som fortfarande är vid liv.

 

Regi: Dario Di Viesto, Italien Tal: italienska Text: engelska

 

¿Que Pasa Perico? (What’s up Mahi-Mahi?) 10 min

Peru är världens största producent av guldmakrill eller Mahi Mahi som den kallas. Victor är en fiskare i Paita som tillsammans med andra fiskare ber regeringen införa fiskestopp under en period för att skydda arten.

 

Regi: Lucia Florez, Peru Tal: spanska Text: engelska

 

Stilles Wasser 3 min

En film som pendlar mellan grafiska bilder och musik. Floden Spree i Berlin speglar de oändliga möjligheterna för vår perceptionsförmåga. Njut av en abstrakt kombination av ljus, rörelse och reflektion ackompanjerad av musik skapad för filmen av Mirko Rizello.

 

Regi: Sophie Stallegger, Tyskland Tal: inget tal

 

The flocking: Coal-Aid Movisode 10 min

The Flocking: Coal-Aid Moviesode är en kort animation som kretsar kring vattenkrisen i West Virginia januari 2014. En kemikoncern läckte mer än 28 000 liter giftiga kemikalier rätt ut i Elk River.

 

Regi: Jacob Fertig, USA Text: engelska Tal: engelska

 

Treasures of the Seas 10 min

En poetisk dokumentär som berättar om Östersjöns själ och kulturen kring havet. Filmen är ett porträtt i flera lager: om fiskeindustrin, den moderna synen på samhället, dess kulturarv, naturen, människor, ljud och tystnad.

 

Regi: Astra Zoldnere, Lettland Tal: lettiska Text: engelska